• Het is zaterdag 1 juni en het vlaggenschip van de vereniging reist af naar het noorden van de Friese Wouden voor de eerste van, als het goed is, drie wedstrijden nacompetitie. Kollum is de tegenstander, de nummer 10 van de 2e klasse J. In Kollum spreekt nog een gedeelte van de inwoners het Kollumers, de plaatselijke variant van het Stadsfries.

  De vuurwerk crowdfunding heeft goed gewerkt, de matadoren betreden het veld onder luid geknal en dikke rook. Sportpark Baensein kleurt Oranje en Rood-Wit waarbij we stiekem kunnen stellen dat Workum de opkomst heeft gewonnen.

  Om stipt 14.30 uur wordt er afgetrapt en beide teams beginnen sterk aan de wedstrijd. De beginfase is voor Workum maar daarna is het Kollum dat sterker wordt. De eerste kansen zijn dan ook voor de thuisploeg. De roodhemden, deze keer in het zwart-geel, houden de nul maar het is af en toe met kunst en vliegwerk. In de 34e minuut noteren we een hele dikke kans voor Ruben Y. Vanaf de kant gezien lijkt zijn schot de echte overtuiging te missen en hij geeft de keeper daarmee de kans redding te brengen. Een katachtige redding, dat mag ook worden gezegd.

  Vlak voor rust is het raak voor Workum. Niels de Jong steekt Ruben Y. aan de zijkant weg en zijn voorzet is perfect voor de inkomende Ruben V. Die schiet met zijn binnenkant de bal beheerst maar snoeihard in de bovenhoek. Keeper volkomen kansloos en beide Rubens wijzen naar elkaar en vieren het feestje samen met hun ploegmakkers.

  Na de rust blijft Sem achter in de kleedkamer en Niels B. is zijn vervanger. Workum begint sterk en amper vijf minuten onderweg en het scorebord moet weer aan het werk. Ruben V. snelt zich richting de goal en heeft oog voor de inkomende Nils. Zijn schuiver verdwijnt achter de keeper tegen het net met dolle vreugde op en langs het veld als gevolg.

  De trainer van Kollum heeft genoeg gezien en wisselt dubbel en aanvallend. Vlak er na krijgt Workum een grote kans om de wedstrijd in het slot te gooien maar helaas mis. In de 59e minuut wordt Eise ingebracht en Ruben Y. verlaat het veld. Niet veel later gaat er, na een ogenschijnlijk onschuldig duel, een schreeuw over het sportpark. Een speler van Kollum gaat kermend van de pijn naar de grond en moet het veld uiteindelijk op een brancard verlaten.

  In de 73e minuut is er een corner voor Workum. De bal wordt voor de goal geslingerd, hoog over iedereen heen behalve over Niels B. Met een ferme knik de bal tegen de touwen en de Brijbekken op een comfortabele 0-3. Niels weet van gekkigheid niet wat te doen en besluit tot een sprint richting de eigen dug-out om daar het feestje te vieren.

  Kollum blijft strijden en hopen op een wonder. Veel lange en hoge ballen richting de zestien en in de 81e minuut valt de bal goed voor de thuisploeg en wordt Sem gepasseerd. Workum recht de rug en een paar minuten later straft Jorrit zwak uitverdedigen feilloos af, de 1-4 is een feit. Dit kan toch niet meer misgaan zou je zeggen.

  In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd weet Kollum wederom de bal over de doellijn te krijgen en de 2-4 op de borden. Een ruime hoeveelheid blessuretijd maar echte kansen komen er niet meer. Het wordt her en der zelfs wat onvriendelijk van Kollumer kant en na 8 extra speelminuten fluit de leidsman van dienst voor het laatst deze middag. De mannen in het vel oranje zijn hun plekje in de 2e klasse kwijt en het is het vlaggenschip van ons aller V.V. Workum dat nog in de race blijft voor promotie. De reis richting de 2e klasse krijgt volgende week een vervolg in Bedum om het daar tegen de plaatselijke SV op te nemen. Het vuurwerk tikkie gaat al weer rond en de mannen van trainer Inne gaan ook weer vlammen!